Заточувати інструмент необхідно часто, не допускаючи великих затуплень різця. Несвоєчасне заточування інструменту призведе до значного зточування леза і погіршення якості обробки деревини. Механізовані і ручні інструменти заточують на універсальному точильному приладі (див. роздатковий матеріал), де показані приклади заточування різних інструментів.
При невеликих обсягах робіт заточувати інструмент можна на обертаючому крузі (механічному точилі), нижня частина якого занурена у воду. Після чого ріжучий інструмент точать на водяному бруску (краще змочувати брусок гасом). Фаску точать, доки не утвориться задирка на зворотньому боці різальної кромки, потім заліско слід перевернути і точити передню грань, доки задирка не утвориться на іншому боці. Цю операцію повторюють доти, доки задирка не відпаде зовсім у вигляді ниточки. Після цього різальну кромку направляють бритвенним бруском, виготовленим з природного або штучного абразивного матеріалу.
Контрольні запитання:
1. До чого призведе несвоєчасне заточування інструменту?
2. Де заточують інструменти?
3. Де ще можна заточувати інструмент при невеликих обсягах робіт?
4. Яка послідовність заточування?