Робоче місце столяра. Організація робочого місця

Будова та призначення столярного верстака

Основним обладнанням робочого місця столяра при роботі з ручним інструментом, а також при збиранні і оздобленні виробів служить столярний верстак. На верстаку обробляють дошки, бруски, деталі довжиною до 3м.

Верстак складається із верстатної дошки і підверстаття. Верстатна дошка обладнана лещатами передніми (поперечними) і задніми (повздовжніми), які призначені для зажиму в них оброблювальних заготівок. На верстатній дошці поблизу її переднього ребра розміщені ряд отворів, призначені для встановлення дерев’яних або металічних клинів. Вздовж верстатної дошки (з задньої сторони) знаходиться лоток , в якому розміщений дрібний інструмент призначений для роботи. Основа складається із стійок, зв’язаних між собою брусками. В деяких верстатах в підверстатті обладнують шафу для зберігання інструментів і матеріалу. Висота верстака повинна бути такою, щоб столяр не нахиляючись і не згинаючи рук, міг поставити долоні на кришку верстака.

Рис. 1.Столярний верстак: 1 - підверстаття; 2 - передні лещата; 3 - кришка; 4 - клинки; 5 - наскрізні гнізда під клинки; 6 - лоток; 7 - задні лещата; 8 - гребінка

Правила догляду за верстаком

Правила догляду за верстаком:

  • не можна допускати розхитування підверстаття, для цього потрібно частіше підбивати клини в повздовжніх брусках;
  • затискні металічні гвинти потрібно періодично змащувати, а дерев’яні натирати салом, парафіном, милом, тальком або графітом;
  • не можна мочити кришку верстака водою і ставити на неї гарячі предмети; • не можна допускати ударів по задній затискній коробці;
  • в неробочий час гвинти повинні бути затягнутими;
  • різання, наскрізне свердління і довбання слід проводити на підкладці для запобігання пошкодження кришки верстака; кришку верстака потрібно періодично перевіряти і у випадку її покороблення вирівняти струганням.

Загальні правила організації робочого місця

Загальні правила організації робочого місця:

  • на робочому місці повинні бути матеріали, інструменти і приспосіблення тільки ті, які необхідні для даної роботи;
  • площа робочого місця не повинна викликати додаткових рухів, перепон в роботі;
  • інструменти на робочому місці потрібно розміщувати в найбільш зручному, завжди однаковому порядку, щоби не тратити час на їх пошук;
  • кожне приспосіблення повинно знаходитися на постійному місці – поблизу працюючого;
  • всі інструменти і приспосіблення повинні бути справними;
  • основні матеріали повинні розміщуватися так, щоби можна було їх брати для подальшої обробки не тільки без переходів, а й без лишніх рухів;
  • робоче місце повинно мати нормальне освітлення, опалення та вентиляцію

Контрольні запитання:

  1. Що називається робочим місцем столяра для ручної обробки деревини?
  2. З яких двох основних частин складається верстак?
  3. З чого складається основа?
  4. Які правила догляду за верстаком?
  5. Які загальні правила організації робочого місця столяра будівельного?