Будова та призначення столярного верстака
Основним обладнанням робочого місця столяра при роботі з ручним інструментом, а також при збиранні і оздобленні виробів служить столярний верстак. На верстаку обробляють дошки, бруски, деталі довжиною до 3м.
Верстак складається із верстатної дошки і підверстаття. Верстатна дошка обладнана лещатами передніми (поперечними) і задніми (повздовжніми), які призначені для зажиму в них оброблювальних заготівок. На верстатній дошці поблизу її переднього ребра розміщені ряд отворів, призначені для встановлення дерев’яних або металічних клинів. Вздовж верстатної дошки (з задньої сторони) знаходиться лоток , в якому розміщений дрібний інструмент призначений для роботи. Основа складається із стійок, зв’язаних між собою брусками. В деяких верстатах в підверстатті обладнують шафу для зберігання інструментів і матеріалу. Висота верстака повинна бути такою, щоб столяр не нахиляючись і не згинаючи рук, міг поставити долоні на кришку верстака.
Рис. 1.Столярний верстак: 1 - підверстаття; 2 - передні лещата; 3 - кришка; 4 - клинки; 5 - наскрізні гнізда під клинки; 6 - лоток; 7 - задні лещата; 8 - гребінка
Правила догляду за верстаком
Правила догляду за верстаком:
- не можна допускати розхитування підверстаття, для цього потрібно частіше підбивати клини в повздовжніх брусках;
- затискні металічні гвинти потрібно періодично змащувати, а дерев’яні натирати салом, парафіном, милом, тальком або графітом;
- не можна мочити кришку верстака водою і ставити на неї гарячі предмети; • не можна допускати ударів по задній затискній коробці;
- в неробочий час гвинти повинні бути затягнутими;
- різання, наскрізне свердління і довбання слід проводити на підкладці для запобігання пошкодження кришки верстака; кришку верстака потрібно періодично перевіряти і у випадку її покороблення вирівняти струганням.
Загальні правила організації робочого місця
Загальні правила організації робочого місця:
- на робочому місці повинні бути матеріали, інструменти і приспосіблення тільки ті, які необхідні для даної роботи;
- площа робочого місця не повинна викликати додаткових рухів, перепон в роботі;
- інструменти на робочому місці потрібно розміщувати в найбільш зручному, завжди однаковому порядку, щоби не тратити час на їх пошук;
- кожне приспосіблення повинно знаходитися на постійному місці – поблизу працюючого;
- всі інструменти і приспосіблення повинні бути справними;
- основні матеріали повинні розміщуватися так, щоби можна було їх брати для подальшої обробки не тільки без переходів, а й без лишніх рухів;
- робоче місце повинно мати нормальне освітлення, опалення та вентиляцію
Контрольні запитання:
- Що називається робочим місцем столяра для ручної обробки деревини?
- З яких двох основних частин складається верстак?
- З чого складається основа?
- Які правила догляду за верстаком?
- Які загальні правила організації робочого місця столяра будівельного?