Розглянемо технологію виготовлення типового дерев'яного табурета (див. рис. 1), який складається із: кришки, ніжок, царг і проніжок.
1. Підбір матеріалів (деревина 1-го сорту, вологістю не більше 9%).
Інструменти та приспосіблення: метер, вологомір, лінійка
2. Утворюємо заготівки.
- утворення основних базових поверхонь
Інструменти та приспосіблення: шерхебель, одинарний рубанок, рубанок з подвійним лезом.
- пиляння та стругання в розмір (з урахуванням допусків на подальшу обробку)
Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, одинарний рубанок, рубанок з подвійним лезом
3. Розмітка з'єднань
Інструменти та приспосіблення: кутник, олівець, метер, малка, рейсмус
4. Утворення з'єднаннь
Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, долото, стамеска, киянка
5. Попереднє складання (без клею) з підгонкою
Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, долото, стамеска, киянка
6. Складання табурета (на клею)
Інструменти та приспосіблення: клей
7. Опорядження виробу
Інструменти та приспосіблення: наждачний папір, лак, тампон
8. Контроль якості виробу
Інструменти та приспосіблення: кутник, метер
Контрольні запитання:
1. З яких етапів складається операція з утворення заготівок?
2. Яким інструментом вимірюють вологість деревини?
3. В чому полягає контроль якості виробу?