Розглянемо технологію виготовлення типового дерев'яного табурета (див. рис. 1), який складається із: кришки, ніжок, царг і проніжок.

 

 

1. Підбір матеріалів (деревина 1-го сорту, вологістю не більше 9%).

Інструменти та приспосіблення: метер, вологомір, лінійка

2. Утворюємо заготівки.

- утворення основних базових поверхонь

Інструменти та приспосіблення: шерхебель, одинарний рубанок, рубанок з подвійним лезом.

- пиляння та стругання в розмір (з урахуванням допусків на подальшу обробку)

Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, одинарний рубанок, рубанок з подвійним лезом

3. Розмітка з'єднань

Інструменти та приспосіблення: кутник, олівець, метер, малка, рейсмус

4. Утворення з'єднаннь

Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, долото, стамеска, киянка

5. Попереднє складання (без клею) з підгонкою

Інструменти та приспосіблення: лучкова пила, ножівка, долото, стамеска, киянка

6. Складання табурета (на клею)

Інструменти та приспосіблення: клей

7. Опорядження виробу

Інструменти та приспосіблення: наждачний папір, лак, тампон

8. Контроль якості виробу

Інструменти та приспосіблення: кутник, метер

 


 

Контрольні запитання:

1. З яких етапів складається операція з утворення заготівок?

2. Яким інструментом вимірюють вологість деревини?

3. В чому полягає контроль якості виробу?